Na MSJ a do 23 rokov pôvodne druhý Halčin nakoniec bez medaily

20.07.2013 Celý región

Liptovský Mikuláš 20. júla (TASR) - Na MS juniorov a slalomárov do 23 rokov sa v sobotu bojovalo v Liptovskom Mikuláši vo finálových jazdách už o medaily.

V individuálnych pretekoch sa zdalo, že Slováci naskočili na medailový vlak, no kajakár Martin Halčin zažil veľký šok. Taký zosun vo výsledkoch sa vidí málokedy aj pri subjektívnom rozhodovaní v slalome. Najskôr svietilo Halčinovo meno vo výsledkoch ako prvé, potom dodatočne zrušili Talianovi Biazizzovi dvojsekundovú penalizáciu a keď už sa zdalo, že rozhodcovské rošády prestanú a slovenský kajakár získa striebro, Halčinovi pripísali dve sekundy k výslednému času a skončil štvrtý.

Vo finále kajakárov do 23 rokov sa zišla prevaha troch Čechov, vrátane seniorského európskeho šampióna v tohtoročnom Krakove Prskavca, oproti nim úradujúci majster Európy '23' z vlaňajšieho Solkanu Martin Halčin a svoju 'menšinovú' pozíciu zvládol medzi 21 bránkami veľmi dobre, len v nájazde do 12. protiprúdnej bránky sa dlhšie zdržal. Štartovalo sa podľa obráteného poradia zo semifinále, Halčin ako štvrtý a jeho čas chvíľu svietil ako méta na čele pre všetkých. Aj Francúz Biazizzo bol v cieli za ním, no dodatočne mu škrtli dvojsekundovú penalizáciu a Halčina preskočil. Finálovú desiatku uzatvárala dvojica Talianov, najlepšia v semifinále. Talianovi De Gennarovi chýbali desatinky sekundy a po jeho jazde sa zdalo, že Slovensko získa prvú medailu, premiérovú v krátkej dvojročnej histórii tejto kategórie. Jeho krajan Ivaldi, najrýchlejší v semifinále, sa trápil, v zložitejším pasážach pokazil na čo siahol, Halčin sa chvíľu radoval zo striebra, aby onedlho smútil nad 4. miestom. Osudnou sa mu stala šiesta bránka a kde v nej videli rozhodcovia dotyk s bránkou, vedeli asi len oni.

Martin Halčin sa v cieli vyjadroval ešte ako vicemajster sveta, prevažovala spokojnosť, no aj mierna kritika. "Po dobrom začiatku som sa najviac zdržal na 12. bránke, zmenil sa mi prúd a trvalo príliš dlho, aby som sa do neho chytil. Na domácej vode pádlovať je výhoda, aj pred hlučnou kulisou, ktorá ma hnala vpred. Podmienky sa však dosť zmenili, viac fúkalo, aj voda oproti predchádzajúcim dňom klesla, takže výhoda domáceho prostredia sa zmenšila."

Finálová trať nebola náročná, no občas 'vytočila' aj majstrov svojho remesla. Zlato v ženských singloch do 23 rokov putovalo podľa očakávania až do Austrálie vďaka Jessicy Foxovej, no čo vystrájala na 13. bránke, do ktorej sa vracala, ju mohlo o titul pripraviť. Pozoruhodný bol naprosto rovnaký čas dvoch singlistiek na stupňoch, o striebro sa delili Rakúšanka Wolffhardtová a Ukrajinka Usová.

Finálové výsledky

do 23 rokov

K1m: 1. Mathieu Biazizzo (Tal.) 96,85 (0), 2. Jiří Prskavec (ČR) 98,17 (0), 3. Giovanni De Gennaro (Tal.) 98,31 (0), 4. Martin Halčin (SR) 98,07 (2)

C1ž: 1. Jessica Foxová (Austr.) 133,62 (4), 2. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) 136,53 (0) a Viktoria Usová (Ukr.) zhodný čas 136,53
 

Vyberte región